Atenție bolnav de electronică

Pagina pasionaților de electronică

0

Top 5 circuite integrate

Top 5 circuite integrate folosite in electronică.

În ziua de azi se găsesc în comerț o cantitate imensă de circuite integrate, capabile să îndeplinească orice funcție și nevoie. Ar fi greu să alcătuiesc o lista cu circuitele integrate cele mai importante, deoarece posibilitățile sunt infinite. Totuși există anumite circuite integrate care cu toate că au apărut cu mulți ani în urmă încă se folosesc în ziua de azi și pot fi considerate reperele electronicii. Urmatoarele circuite integrate sunt foarte răspândite și se găsesc in laboraturul oricărui electronist

NE555

Circuitul inegrat NE555 este un timer care a apărut la începutul anilor ’70 din muncă lui Hans Camenzind, care a realizat o serie de prototipuri în doar câteva zile și lucrând complet singur, până la proiectarea modelului master pentru realizarea cipurilor. Conectând o rezistență și un condensator la 555, e posibil să obținem temporizari destul de precise. Poate funcționa că un timer de bucătărie, care odată pornit ticăie pe durata timpului setat sau că un oscilator producând un semnal regulat și continuu pe pînul sau de ieșire. Cu 555 se pot realiza numeroase montaje electronice.

µA741

Circuitul integrat µA741 conține un tip special de amplificator de câștig maxim, dotat cu două întrări. Acest tip de integrat se numește amplificator operațional și datează de pe vremea computerelor analogice. Conectând câteva rezistente îi puteți tempera puterea pentru a amplifică intr-un mod precis și controlat fiecare tip de semnal. Acest cip poate fi folosit în foarte multe circuite pentru elaborarea semnalelor, pe post de filtre, mixere, oscilatoare etc. 741 a apărut în 1968 și poate fi considerat un cip indispensabil.

Familia 78xx

7805 este un mic circuit integrat care ajută la stabilizarea tensiunii și care furnizează o tensiune de 5 volți, stabilă și precisă. Există multe versiuni de cipuri de acest tip pentru obținerea unor tensiuni cu valori precise:6V, 9V, 12V. Circuitul are și câteva dezavantaje. Are limitări de curent (max. 1A) și se poate încălzi destul de mult. Este totuși foarte răspândit și indispensabil atunci când se lucrează cu circuite digitale și microcontrolere care necesită tensiuni de alimentare stabile și precise.

LM317

Robert Widlar, un geniu din Silicon Valley, este proiectantul numeroaselor dispozitive electronice care încă mai sunt produse și astăzi. Printre acestea se numără și LM317. LM317 este un regulator de tensiune variabilă, controlabil cu două rezistente. Prima versiune a apărut în anul 1970 pe vremea când Widlar lucra la National Semiconductor. LM317 este asemănător, în ceea ce privește utilizarea regulatorilor din seria 78xx. Doar că acesta se poate regla după bunul plac. Și acest integrat are câteva dezavantaje: se încălzește și nu poate furniza curenți de intensitate ridicată.

LM386

Cu ajutorul unui LM386 și câțiva condensatori putem realiza un amplificator audio capabil să gestioneze un mic difuzor. LM386 are 8 terminale și poate furniza până la 1 watt putere. Pe internet sunt numeraoase proiecte cu acest circuit integrat.

Autor: Bogdan  Gewald

Lucrez de 18 ani în industria electronică. Locuiesc în Germania, într-un oraș mic de pe lângă Frankfurt am Main și lucrez ca dezvoltator hardware și software la o firmă care dezvoltă soluții pentru industria energetică de 50 de ani.

Acum tu urmezi!

Vrei să adaugi ceva, ai sugestii, ai găsit greşeli sau postarea nu mai este actuală? Atunci aștept cu nerăbdare comentariul tău.

Desigur, poți recomanda acest articol. Sunt recunoscător pentru orice sprijin!