Atenție bolnav de electronică

Pagina pasionaților de electronică

0

Reparație indicator de tensiune “lowcost”

Pozele de la acest tutorial au fost facute în timpul practicii elevilor în Atelierul Electric de la Carrefour Constanța, anul 2019.

Indicatorul de tensiune este principala unealtă pe care o foloseste un electrician în timpul intervenției la instalatiile electrice. Poate veți intreba, de ce nu folosim un multimetru? Deoarece, fiecare instrument de verificare, măsurare, din domeniul electric, are inscripționat pe corpul acestuia un cod (CAT I, CAT II, CAT III, CAT IV) care reprezintă categorii de utilizare a instrumentului în funcție de localizarea punctului de măsură în instalație, echipament. Aceste categorii sunt stabilite de Comisia de Electrotehnica Internationala (IEC) și au legatură cu electrosecuritatea.

In link aveți informatii suplimentare:

https://en.wikipedia.org/wiki/Measurement_category

Indicatorul de tensiune (cel omologat) are inscripționată categoria pe corpul acestuia, aceasta ne indică pană în ce loc (nivel tensiune) la o instalatie electrica il putem folosi. Locul de utilizare (nivelul de tensiune) determină factori care stabilesc rezistența de izolație, protecția la arc electric, siguranța în utilizare a echipamentului. În tutorial prezint părțile componente, principiul de funcționare și repararea unui indicator de tensiune “no name”, neomologat, care se gasește în magazinele de profil la un preț foarte scăzut. Prețul reflectă calitatea acestuia cât și riscurile de folosire, posibilitatea producerii accidentelor.

În imagini se observă indicatorul demontat și părțile componente. Defectul acestuia constă în dezlipirea, întreruperea conductorului ce unește cele două sonde. Principiul de funcționare este asemănător cu a unui VU-metru cu LED-uri tranzistorizat. Pe măsură ce tensiunea continuă de la intrarea circuitului crește, diodele D2..D7 se deschid pe rand, comandând în bază tranzistorii T1…T6, diodele LED din colectorii acestora luminează proporțional cu tensiunea aplicată la intrare. La intrarea circuitului avem un divizor rezistiv R1, SR1 pentru reglajul tensiunii maxime și minime, un circuit de redresare și filtrare, un circuit de protecție la supratensiune realizat cu varistor.

Schemă VU-metru cu LED-uri, indicație nivel tensiune sub formă de bară luminoasă

În imagine se observă locul unde va fi lipit cablul sondei. De obicei se folosește un cablu cu o bună rezistență mecanică și izolație mărită pentru a face fața solicitărilor, ceea ce nu este cazul la acest indicator de tensiune “low cost”.

După asamblare, probăm funcționarea indicatorului introducând sondele intr-o priză alimentată printr-un circuit de protecție (tablou special pentru probe funcționare, cu sigurațe calibrate la 2…6A).

Autor: Florin  Costin

Sunt pasionat de electronică, cu o experiență practică de peste 20 ani în service electrocasnice, aparate de larg consum. În prezent sunt profesor de instruire practică la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț. Pregătesc elevii în meseria de electrician instalații și electrician electronist auto.

Acum tu urmezi!

Vrei să adaugi ceva, ai sugestii, ai găsit greşeli sau postarea nu mai este actuală? Atunci aștept cu nerăbdare comentariul tău.

Desigur, poți recomanda acest articol. Sunt recunoscător pentru orice sprijin!