Atenție bolnav de electronică

Pagina pasionaților de electronică

0

Recuperare circuit A277D – probă funcționare

În urma curățeniei prin magazia “cu de toate” am gasit o placă cu circuite (PCB – printed circuit board) care mi-a atras atenția. Are plantate trei circuite integrate A277D – LED controler sau VU-metru cu 12 LED-uri. LED-urile au fost demontate și folosite în alte aplicații. După forma circulară a plăcii presupun că a fost un turometru auto cu LED-uri.

Pentru demontarea celor trei circuite voi folosi letcon, tresă absorbantă, clește debitat conductoare.

Fața dinspre trasee a plăcii cu circuite. Observăm că placa are trasee cu circuite pe ambele fețe.

În imaginea alăturată observăm contactul dintre tresa absorbantă, letcon și zona cu lipituri a circuitului integrat. Pentru o absorbție rapidă a cositorului topit, tresa si cositorul trebuie acoperite cu flux.

Acoperim tresa absorbantă cu colofoniu topit prin contact cu letconul.

Atingem simultan letconul și tresa de piciorușele circuitului integrat, așteptăm până când cositorul se topește și este tras, îndepărtat. Trebuie să rămână piciorușul circuitului integrat neacoperit de cositor. În imaginile următoare observăm operația de înlăturare a excesului de cositor.

Capătul tresei absorbante imbibate în cositor trebuie înlăturat prin tăiere cu ajutorul cleștelui.

Repetăm operațiile de înlăturare a cositorului până când piesa, respectiv circuitul integrat poate fi înlăturat de pe placa cu circuite.

Întorcând placa ne dăm seama că tresa nu a reușit să traga cositorul și de pe fața cu piese. Pentru a demonta circuitul, trebuie să aplelăm la o altă unealtă: statia cu aer cald.

Deoarece componenta ajunge la o temperatura ridicată, pentru extragerea acesteia ne folosim de un “carlig”

Reglăm temperatura aerului cald la aprox 400 °C și viteza jetului de aer la poziția 7, prin rotirea butoanelor corespunzătoare. Prin mișcări circulare încălzim suprafața circuitului imprimat până la topirea cositorului. Cu ajutorul cârligului, tragem de componenta din toate părțile până la desprinderea totală de PCB. În imaginile următoare este prezentată operația de încălzire cu suflanta și extragerea circuitului.

După extragerea celor trei circuite A277D, asteptăm să se racească și pregătim uneltele pentru îndreptarea și curățarea terminalelor. În imagini, observați aspectul suprafeței plăcii cu circuit imprimat și circuitele integrate A277D demontate.

Curățăm cu letconul piciorușele circuitului integrat de cositorul aflat în exces, curățind cât mai des vârful letconului în flux și burete. Cu un clește, îndreptam în pozitia firească terminalele iar cu un cuțit, răzuim suprafața până devine lucioasă.

Încălzim cu vârful letconului terminalul circuitului integrat pentru ultima oară, astfel, se șterg urmele de răzuire ale cuțitului.

Curățăm circuitul integrat de urmele intervenției (fum, praf, rest de flux) cu pensula si alcool.

Schema VU-metru cu LED, afișare nivel semnal sub formă de punct luminos

Pentru testarea funcționării circuitelor integrate demontate, căutăm pe internet informații despre circuitul A277D. Găsim o schemă a unui VU-metru, cu indicație luminoasă tip punct.

Selectăm componentele pentru realizarea practică a schemei.

Verificăm cu multimetrul LED-urile: culoarea roșie

Verificăm cu multimetrul LED-urile: culoarea verde

Verificăm cu multimetrul LED-urile: culoarea albastră

Introducem circuitul integrat în găurile din breadboard și ordonam LED-urile în așa fel încât să putem realiza cât mai ușor conexiunile, respectând schema electrică. Verificăm de mai multe ori cu aparatul de masură continuitatea circuitelor.

Pentru conexiuni, folosim conductor monofilar, diametru 0,5mm.

În imaginile următoare prezint breadboard-ul cu piesele introduse si realizarea conexiunilor electrice. Încercăm pe cât de mult posibil să avem un aspect frumos, clar a circuitului electric, conductoarele sa fie indoite la unghiuri drepte. Un montaj aerisit ne ajută foarte mult în descoperirea erorilor în funcționare, accesul ușor cu sondele multimetrului în punctele de măsură.

Montaj finalizat. Verificăm încă o dată conexiunile electrice, urmărind corespondența cu schemă și la sfârșit alimentăm VU-metrul. Am ales pentru început o tensiune de 9V, ca să evit cât mai mult posibil deteriorarea componentelor în cazul unor erori sau circuit A277D defect.

VU-metru în funcțiune.

Am realizat acest tutorial cu scopul de a prezenta electroniștilor începători modalitatile de recuperare a unor componete electronice care nu se mai gasesc in magazinele de specialitate sau au un pret ridicat. Componentele din anii ’90 se procura cu dificultate deoarece nu mai sunt fabricate sau clonele sunt de foarte proasta calitate (exemplul cel mai elocvent este cazul tranzistorului 2N3055). Pentru demontarea componentelor ce aparțin diferitelor echipamente electrice, în trusa electronistului se gasesc multe scule care sunt realizate în regie proprie, cu utilizare precisă în operații specifice (cârlig, sulă, spatula, etc). În acest tutorial am folosit un “cărlig” pentru extragerea componentei din gaurile PCB-ului.

Autor: Florin  Costin

Sunt pasionat de electronică, cu o experiență practică de peste 20 ani în service electrocasnice, aparate de larg consum. În prezent sunt profesor de instruire practică la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț. Pregătesc elevii în meseria de electrician instalații și electrician electronist auto.

Acum tu urmezi!

Vrei să adaugi ceva, ai sugestii, ai găsit greşeli sau postarea nu mai este actuală? Atunci aștept cu nerăbdare comentariul tău.

Desigur, poți recomanda acest articol. Sunt recunoscător pentru orice sprijin!