Atenție bolnav de electronică

Pagina pasionaților de electronică

0

Decibeli

Decibeli în electronică

De multe ori citim în schemele de amplificatoare audio pe lângă descrierea schemei şi termeni precum:

  • acest amplificator are câştigul în tensiune 30dB
  • acest amplificator are un castig de putere egal cu 70dB
  • atenuare în starea STAND BY 70db

Şi în schemele cu amplificatoare de radio frecvenţă, sau antene găsim termeni precum câştig antena 25dB. Ce înseamnă mai exact acest lucru. Ce este acest decibel?
Decibelul este o măsură logaritmică  dar, atenţie aceasta nu descrie o mărime fizică precum rezistenta sau tensiunea ci un raport dintre două mărimi.
Deci decibelii sunt folosiţi pentru a indica cu uşurinţă raportul dintre două mărimi care pot fi diferite. 1dB  este a zecea parte dintr-un Bel

Aceasta sunt sigur că aţi citit şi voi în cărţile de electronică, dar ce însemna asta mai precis, cu ce mă ajută pe mine ca electronist să cunosc acest raport dintre mărimi. Îmi aduc aminte când am învăţat eu în şcoala despre decibeli nu am înţeles nimic, făceam o grămadă de exercitii cu logaritmi, compararea puterilor etc. Multă matematică dar nici un profesor nu a realizat ceva practic pentru a înţelege acest decibel şi rolul lui. Sunt cărţi de sute de pagini numai despre decibeli şi cum se calculează, dar nu vă speriaţi nu voi intra în matematică ci am să vă explic pe baza unui mic exemplu

În funcţie de tipul mărimilor care se compară sunt folosite diferite formule iar pentru efectuarea calcului este necesară un logaritm cu baza zece.
formula de calcul pentru decibeli

decibeli exemplu

Logaritmul are un comportament special.

  • dacă raportul dintre tensiuni este mai mare de unu decibelii au semnul plus
  • daca raportul dintre tensiuni este egal cu unu vom avea zero decibeli
  • iar pentru rapoarte mai mici de unu vom avea decibeli negativi

Autor: Bogdan  Gewald

Lucrez de 18 ani în industria electronică. Locuiesc în Germania, într-un oraș mic de pe lângă Frankfurt am Main și lucrez ca dezvoltator hardware și software la o firmă care dezvoltă soluții pentru industria energetică de 50 de ani.

Acum tu urmezi!

Vrei să adaugi ceva, ai sugestii, ai găsit greşeli sau postarea nu mai este actuală? Atunci aștept cu nerăbdare comentariul tău.

Desigur, poți recomanda acest articol. Sunt recunoscător pentru orice sprijin!