Atenție bolnav de electronică

Pagina pasionaților de electronică

0

Arduino prezentare

Să facem cunoştinţă cu Arduino

Când spunem Arduino nu ne referim la un microcontroller ci la o întreagă platformă. Microcontroller-ul este numai componenta de pe placă sau altfelt spus microcontroller-ul este “creierul” acestei platforme. Pe lângă microcontroller pe placă mai sunt şi alte elemente pe care o să vi le prezint.

  • tasta de reset(dacă apăsam acest buton porneşte automat ultimul program ce a fost încărcat în microcontroller)
  • lângă butonul de reset avem avem o serie de “borne” mici. intrări şi ieşiri digitale. Acestea sunt numite în practică pini. O altă denumire este I/O-Pins, care insemana de fapt Input/Output
  • o altă serie de pini sunt intrări analog. Despre analog şi digital o sa va vorbesc în alt tutorial.
  • o altă serie de pini  livrează curent, masa etc. (despre asta vom vorbi mai târziu)
  • borna de alimentare
  • borna USB(este folosită pentru a incarca programul în microcontroller şi pentru alimentare)

Celelalte componente de pe placa asigura funcţionalitatea acestei plăcute, dar despre asta nu o să intru acum în detalii.

arduino

Cea mai “tare” chestie la arduino este că pentru programarea lui avem nevoie numai de un mic software. Până la apariţia arduino fiecare producător de microcontrolere oferea mai multe software pentru programare. Trebuia să înveţi programul, să studuiezi manualul tehnic al producătorului etc., mai bine spus programea era dedicată în special profesioniştilor.

Ei bine odată cu apariţia arduino totul s-a schimbat. Producătorii arduino s-au gândit: vrem să facem o platformă ieftină şi un program simplu, ce poate fi învăţat de oricine. Şi au reuşit. Succesul arduino se datorează în mare parte faptului că se învăţa uşor.

Pentru fiecare există un model de Arduino

În prezent există mai mult de 20 de modele Arduino. Am să vă prezint câteva dintre cele mai importante modele.

Ardunio Uno

Chiar dacă termenul Uno (italian pentru numărul unu) sugerează ca ar fi primul model, nu este chiar aşa. Arduino Uno este succesorul primei serii. Arduino uno este echipat cu un microcontroller ATmega328P. Acest model este modelul clasic, ideal pentru începători. Modelul curent este Rev3. Pe spatele plăcii se poate vedea modelul exact. Arduino Uno are şi o versiune smd.
arduino_uno

Arduino Leonardo

La prima vedere, Leonardo pare destul de similar cu Uno, și într-adevăr toate conexiunile sunt identice. Orice program ce ruleaza pe un Uno poate fi fără adaptare de asemenea, să fie adus la viață pe un Leonardo. Diferența este în tehnologia utilizată pentru realizarea placii. La leonardo componentele montate sunt de tip SMD chiar si borna usb este de tip mini
arduino leonardo

Arduino Mega 2560

Cea mai mare și cea mai vizibilă diferență la acest model este că acesta are mai multe ieşiri fata de celalate modele. De asemenea, placa este echipată cu un microcontroler
ATmega2560, de unde și numele.
arduino mega

Ardunio Due

Principala diferență este microcontrolerul utilizat. Acest microcontroler aparține unei serii complet diferite. Se bazează pe un procesor numit ATSAM3X8E Cortex-M3. CPU-ul din controler este un ARM Cortex M3, un 32-bit Procesor. Ardunio Due are o putere de procesare mai mare dar este si mai scump. Acest model poate fi numit “ferrari printre celelate modele de arduino”
arduino due

Arduino Nano

Nano a fost dezvoltat în conformitate cu motto-ul »Mic arată mai bine«. În caz că te întrebi unde sunt pinii de conexiune: aceştia sunt pe spate.
nano

Arduino LilyPad

Acesta este chiar mai mic decât Nano si placa este rotunda.
Arduino LilyPad

Există încă zeci de alte variante. Unele au interfețe speciale, cum ar fi Ethernet (LAN) sau Bluetooth.
În tabelul următor, găsiţi variantele discutate. Acest tabel este destinat să vă ajute să găsiți placa care se potriveşte pentru dvs.

Detalii despre modelele discutate

Summary
Să facem cunoştinţă cu Arduino
Title
Să facem cunoştinţă cu Arduino
Description

Când spunem arduino nu ne referim la un microcontroller ci la o întreagă platformă. Microcontroller-ul este numai componenta de pe placă sau altfelt spus microcontroller-ul este "creierul" acestei platforme.

Autor: Bogdan  Gewald

Lucrez de 18 ani în industria electronică. Locuiesc în Germania, într-un oraș mic de pe lângă Frankfurt am Main și lucrez ca dezvoltator hardware și software la o firmă care dezvoltă soluții pentru industria energetică de 50 de ani.

Acum tu urmezi!

Vrei să adaugi ceva, ai sugestii, ai găsit greşeli sau postarea nu mai este actuală? Atunci aștept cu nerăbdare comentariul tău.

Desigur, poți recomanda acest articol. Sunt recunoscător pentru orice sprijin!